Influence of morphological issue on sports score in 12 - year old boys practicing the pole vaulting - Mariusz Klimczyk (Kazimierz Wielki University, 2017)
W badaniach, które zostały przeprowadzone w latach 2001-2009, brało udział 19 chłopców w wieku 12 lat uprawiających skok o tyczce w klubach: S.L. WKS, "Zawisza" Bydgoszcz, "Gwardia" Piła, "Śląsk" Wrocław.             Celem pracy była analiza wpływu określonych parametrów somatycznych 12 - letnich skoczków o tyczce na wynik sportowy. W pracy zastosowano następujące metody i narzędzia badań: metodę obserwacji pedagogicznej, ocena rozwoju fizycznego, rejestracja wyników sportowych i metody statystycznego opracowania. Analiza wyników badań wykazała , że w grupie 12-letnich ćwiczących nie występują istotnie statystyczne zależności pomiędzy wybranymi cechami somatycznymi a wynikiem w skoku o tyczce. Podejrzewa się , że na efekt finalny w skoku o tyczce mają proporcje cech somatycznych takie jak wskaźnik Rohrera (1,07), wskaźnik biodrowej, barkowej (23.32 cm, 32,74 cm).