Anny-Teresy Tymienieckiej fenomenologia duszy - Monika Maria Kowalczyk (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2007)
Greckie terminy nous i pneuma oraz łacińskie animus i spiritus to odpowiedniki polskiego słowa "duch". Jego znaczenie zależy od tradycji filozoficznej, w której występuje. Zasadniczo pojęcie pneumy odnosi się do rzeczywistości niematerialnej i może oznaczać "umysł, duszę, myślenie, energię psychiczną, moc, męstwo i odwagę". W tej publikacji zostanie zaprezentowana współcześnie żyjącej autorki - A.-T. Tymienieckiej, koncepcja fenomenologii duszy...