CONDIŢII PEDAGOGICE DE FORMARE A MOTIVELOR PENTRU ÎNVĂŢAREA LIMBII ROMÂNE DE CĂTRE STUDENŢII ALOLINGVI ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL UNIVERSITAR (STUDIU EXPERIMENTAL) - USM ADMIN (Moldova State University, 2012)
A devenit bine cunoscut faptul că motivarea este piatra de temelie în procesul însuşirii unei limbi străine. Cercetarea motivaţiei este una dintre problemele fundamentale ale psihologiei actuale. Termenul "motivaţie" are o însemnătate mult mai largă în comparaţie cu termenul "motiv". Cuvântul "motivaţie" este utilizat în psihologia modernă şi are o desemnare dublă: ca un ansamblu de factori care declanşează activitatea omului şi ca o caracteristică a procesului care stimulează şi menţine activitatea comportamentală la un anumit nivel. Problema motivaţiei este tratată în metodologie diferit; unii şi aceiaşi termeni sunt utilizaţi şi trataţi cu valori diferite, creându-ne astfel mari dificultăţi în utilizarea practică a acestor concepte. Deşi axate pe problema motivaţiei au fot elaborate numeroase studii, însă în ceea ce priveşte identificarea fenomenului motivaţiei la un numitor comun totuşi nu s-a ajuns. Cuvinte-cheie: motivaţie, motiv, elemente motivaţionale, motivaţia învăţării, condiţii psihopedagogice, activitate didactică, curriculum, competenţe comunicative.