Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde İhmal Edilmiş İki Program: 1986 ve 2000 Programları - Ülker ŞEN (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2016)
Öğretim programları, bir dersle ilgili öğrenme yaşantılarına ait düzeneklerdir. Bu düzenek, öğretimin nasıl, hangi stratejilerle ve yöntemlerle yapılacağına dair bilgiler sunar. Türkçenin ana dili olarak öğretiminde olduğu gibi yabancı dil olarak öğretiminde öğretim programlarının yeri tartışılmazdır. Alan yazındaki birçok çalışma da bu görüşü desteklemektedir. Ancak bununla birlikte alan yazındaki birçok çalışmada herhangi bir kurum tarafından "yabancı dil olarak Türkçe öğretimi" için herhangi bir öğretim programının hazırlanmadığı vurgusu da yapılmaktadır. Oysa Millî Eğitim Bakanlığı ilki 1986 yılında ikincisi 2000 yılında olmak üzere iki kez "Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Programı" yayımlamıştır. Maalesef bu iki program şu ana kadar araştırmacıların dikkatinden kaçmıştır. Bu sebeple çalışma Millî Eğitim Bakanlığının 1986, 2000 yıllarında yayımladığı "Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretim Programlarına" araştırmacıların dikkatini çekmek, programlarla ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla hazırlanmıştır. Bu amaç için programlar, temele alınan yaklaşım, amaçlar, ölçme değerlendirme, öğrenme süreci ve içerik açısından değerlendirilmiştir. Bu araştırmada betimsel tarama yöntemi kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel analizden yararlanılmıştır. Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretim Programında (1986) temele alınan yaklaşımın belirtilmediği, 2000 yılında yayımlanan programda iletişimsel yaklaşımın temele alındığı yapılan değerlendirmelerden elde edilen sonuçlardandır.