Üst Keser Dişlerde Meydana Gelen Travma Sonrası Multidisipliner Tedavi Yaklaşımı: Bir Olgu Sunumu - Tuba Telcioglu; Mete Ozer; Cagrı Dincyurek; Dogu Omur Dede; Alper Oz (Cumhuriyet University, 2011)
Amaç: Travma sonrası dişlerde hasar meydana gelmesi sıklıkla karşılaşılan problemlerdendir. Daimi dentisyon sırasında medya gelen travmalarda ise kesici dişlerin avülsüyonuna rastlanabilir. Bu durumlarda splintlenme önerilmekte ancak çapraşıklığı olan olgularda travma sonrası splint yapımında güçlükler yaşanabilmektedir. Bu vaka raporunda amaç travma sonrasında fiber ile güçlendirilmiş lingual retainerın splint olarak etkinliğini ve iyileşme sonrası yapılan ortodontik ve protetik tedavileri göstermektir. Olgu sunumu: 22 yaşındaki bayan hasta travma sonrası üst kesici dişlerinde hasar şikayetiyle başvurmuştur. Alınan anamnezde avülse olan kesici dişin ilk başvurduğu hekim tarafından soket içerisine yerleştirilmeye çalışılıp fakültemize gönderildiği anlaşılmıştır. Yapılan reimplantasyon işleminden sonra fiber ile güçlendirilmiş lingual retainer ile dişler splintlenmiştir. Takip döneminden sonra sol üst orta kesici dişin çekimi gerekmiş ve sol üst yan kesici diş ortodontik tedavi ile sol orta kesicinin yerine getirilmiş ve uygun protetik tedaviler yapılmıştır. Sonuç: Çapraşıklığı bulunan travma hastalarında ağız içerisinde kompozit tel kombinasyonu splint yapımı zor olduğundan fiber ile güçlendirilmiş lingual retainer bir alternatif olabilir.