ACHIZIŢII RECENTE ÎN DIAGNOSTICUL IMAGISTIC AL BOLILOR DIGESTIVE LA COPIL - Cristina Oana Mărginean; Ana Maria Pitea; Maria Despina Baghiu; Klara Brînzaniuc; Claudiu Mărginean (Amaltea Medical Publishing House, 2012)
Elastografi a este o nouă metodă imagistică bazată pe ultrasunete, care permite evaluarea structurii ţesuturilor în ceea ce priveşte rigiditatea lor, fi ind utilă în explorarea diferitelor organe şi sisteme şi cu tot mai multe aplicaţii clinice. Dezvoltarea substanţelor de contrast de generaţia a doua a dus la amplifi carea semnalului ecografi c cu ajutorul microbulelor, care nu pot străbate peretele vascular şi care se elimină prin exhalare în 15 minute. Material şi metode. Prezentăm rezultatele unui studiu prospectiv derulat în clinica noastră, evaluând performanţele metodei ARFI (impulsul de difuzie a forţei acustice) în evaluarea elasticităţii fi catului la copii; prezentăm şi câteva cazuri pediatrice în care ecografi a cu contrast a adus reale benefi cii, uşurând diagnosticul şi facilitând luarea deciziilor terapeutice optime.