مقایسه ویژگی های شخصیتی نوجوانان بینا و نابینا - غلامرضا خجسته مهر (Shahid Chamran University of Ahvaz, 1995)
در پژوهش حاضر این پرسش اساسی مورد مطالعه قرار گرفته است که آیا بین نوجوانان بینا و نابینا از لحاظ سازش های شخصی و اجتماعی تفاوت وجود دارد؟  دانش‌آموزان بینا انتخاب شده و بر حسب سن، سطح تحصیلات و موقعیت اقتصادی و اجتماعی جور شده بودند، مورد مقایسه قرار گرفتند. برای سنجش ویژگی‌های شخصیتی این دو گروه از فرم ۱۶-۹ ساله آزمون شخصیتی کالیفرنیا (ctp) استفاده شده است. آزمون تحلیل واریانس دو راهه نشان می‌دهد که در هر سه مقیاس سازش شخصی، اجتماعی و نمره کل مقیاس (CTP) اثر متقابل «گروه x جنسیت» از لحاظ آماری معنادار نیست، ولی تفاوت بین میانگین های گروه بینا و نابینا در سازش شخصی (۰/۰۱=p) و اجتماعی (۰/۰۰۰۲=p) و نمره کل مقیاس (p=0/0006CTP) از حد شانس و تصادف تجاوز می کند. تفاوت بین دو گروه بینا و نابینا در هشت خرده مقیاس از ۱۲ خرده مقیاس که به وسیله CTP سنجیده می‌شود از لحاظ آماری معنادار است (۰/۰۵=p).