ارزیابی عوامل خطر برای حاملگی مولارکامل - مریم کاشانیان; حمیدرضا برادران; افسانه قاسمی; نسیم تیموری (Mashhad University of Medical Sciences, 2011)
مقدمه: مول کامل شایع‌ترین بیماری تروفوبلاستیک حاملگی است که میزان آن در جوامع مختلف متفاوت است و بررسی عوامل خطر بروز آن می‌تواند دلیل علت این تفاوت باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی برخی از عوامل خطر ایجاد مول کامل بود.   روش‌کار: این مطالعه مورد شاهدی روی 91 مورد مول کامل (گروه مورد) و 295 مورد حاملگی ترم با نوزاد سالم (گروه شاهد) در سال1379-1389 در بیمارستان شهید اکبرآبادی تهران صورت گرفت. موارد با روش نمونه‌گیری ساده انتخاب شدند. سن مادر، پاریتی و گراویدیتی و گروه خون و Rh مادر، سابقه حاملگی مولار قبلی، ازدواج فامیلی، سابقه سقط خودبخودی، روش جلوگیری از بارداری و نژاد (افغان یا ایرانی) دردو گروه مقایسه و بررسی شد. یافته‌ها به کمک نرم‌افزارSPSS (نسخه 16) با آزمون‌های کای دو، دقیق فیشر و رگرسیون لوجستیک تحلیل شد.   یافته‌ها: سن مادر بالاتر از 35 سال (9/3-3/1)=3/2 (95% CI) OR و کمتر از 20 سال (9/1-4/1) 6/1=(95% CI) OR، سابقه حاملگی مولار قبلی (6/25-2/1) 7/5=(95% CI) OR، ازدواج فامیلی (5/1-1/1)3/1=(95% CI) OR، سابقه سقط خودبخودی قبلی (6/2-7/1)1/2= (95% CI) OR و نژاد ایرانی (4/2-5/1)9/1 =(95% CI) OR به‌عنوان عوامل مستعد کننده به‌دست آمدند.   نتیجه‌گیری: سن مادر بالاتر از 35 سال و کمتر از 20 سال، سابقه حاملگی مولار قبلی، ازدواج فامیلی، سابقه سقط خودبخودی قبلی و نژاد ایرانی در مقابل نژاد افغان می‌توانند از عوامل مستعد کننده حاملگی مولار باشند.