PERSPECTIVE DE PRODUCERE A HORMONULUI BIOSIMILAR DE CREȘTERE UMAN RECOMBINAT ÎN REPUBLICA MOLDOVA - Liliana RUSNAC; Radu CAZACU; Mihail TODIRAȘ; Corina SCUTARI; Vladimir VALICA (Academy of Sciences of Moldova, 2022)
În cadrul colaborării între USMF «N.Testemițanu», întreprinderea farmaceutică Balkan Pharmaceuticals și ICGEB a fost efectuat transferul tehnologic la etapa extrapolării de la faza de laborator la faza pilot a proceselor creării băncii celulelor de lucru și creșterii tulpinilor de Pichia pastoris în paharul Erlenmeyer. Pentru obţinierea hormonului de creştere recombinat în calitate de sistem de expresie a fost selectat Pichia pastoris , care posedă numeroase avantaje comparativ cu alte organisme, inclusiv folding-ul proteinelor, modificarile posttranslaționale ale proteinelor și manipularea ușoară. Gena modificată GH1 a somatropinei umane recombinate a fost introdusă în genomul culturii de Pichia pastoris cu ajutorul restrictazelor în apropierea promotorului genei AOX1, în calitate de vector servind plasmidul pPIC9K. Gena GH1 a fost activată de promotorul genei AOX1 care poate fi indus cu uşurinţă de prezenţa metanolului în mediul de cultură. Ulterior, la secvenţa modificată s-a adaogat secvenţa "Prepro-alpha Factor Leader" de la Saccharomyces cerevisiae pentru ca somatropina obţinută să fie secretată în mediul de cultură. În cadrul procesului de transfer tehnologic au fost examinate influența procedeelor tehnologice alese asupra unor parametri ale produsului obținut, au fost elaborate Regulamente Tehnologice pentru procesele de stocare pe durată scurtă și pe termen lung al celulelor de Pichia pastoris și pentru procesul de preparare a inocului, inoculare și creștere a tulpinilor de P. pastoris cu hormonul de creștere uman recombinat în paharul Erlenmeyer. Au fost elaborate Proceduri Standarte de Operare ale proceselor de creare a băncii celulelor de lucru, determinării activității biologice in-vitro a preparatului hormonul de creștere uman recombinat, cu implimentarea ulterioară în procesul de producere a biosimilarului rhGH la întreprinderea SC Balkan Pharmaceuticals SRL.