Türkçe Ders Kitaplarında Milli ve Kültürel Kavramların İncelenmesi - H. Gülhan ORHAN KARSAK; Emine Gül ÖZENÇ (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2019)
İlkokul yıllarında millî ve kültürel kavram eğitiminin temellerinin Türkçe ders kitaplarıyla atılması oldukça önemlidir. Araştırmanın amacı, ilkokul 3 ve 4. sınıf düzeyinde, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında kullanılan Türkçe ders kitaplarında temalara ve yazım türlerine göre, millî ve kültürel kavramlara yer verilme durumunu belirlemektir. Bu çalışmada nitel yöntem kullanılmış olup, veriler doküman analiziyle toplanmış ve betimsel analizle çözümlenmiştir. Sonuç olarak 3.sınıf Türkçe ders kitabında bazı kavramlara ("dinî ve millî bayramlar" , "tarihî eserler" , "sıla/göç" ) yer verilmediği, "tarihî şahsiyetler", "mekânlar" , "insan ilişkileri" ve "aile" kavramlarının en sık yer verilen; "Türkçe" , "İstiklâl Marşı" , "gelenekler" ve "geleneksel sporlar" kavramlarının en az yer verilen kavramlar olduğu görülmüştür. İlkokul 4. sınıf Türkçe ders kitabında "insan ilişkileri", "tarihî şahsiyetler" , "şehirlerimiz" ve "gelenekler" kavramları en sık yer verilen; "millî bayramlar", "dinî bayramlar" , "sıla" ve "vâkıf kültürü" en az yer verilen kavramlar olarak belirlenmiştir. Ayrıca her iki sınıf düzeyinde incelenen kavramların, yazım türlerine ve temalara göre dengeli dağılmadığı sonuçlarına ulaşılmıştır.