Hemşirelerin Kültürel Zekalarının Kültürlerarası Duyarlılıklarına Etkisi: Yoğun Bakım Örneği - Nurbanu Durna; Birsen Altay (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2023)
Amaç: Bu araştırma yoğun bakım hemşirelerinin, kültürel zekâ becerilerinin kültürlerarası duyarlılık düzeyine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır.Yöntem: Tanımlayıcı türdeki bu araştırmanın evrenini Nisan-Mayıs 2022 tarihinde Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yoğun bakım birimlerinde çalışan hemşireler oluşturmuştur (n=150). Araştırmaya katılmayı kabul eden ve ulaşılabilen 138 hemşire ile araştırma tamamlanmıştır (%92). Veriler; Kişisel Bilgi Formu, Kültürel Zekâ Ölçeği ve Kültürlerarası Duyarlılık Ölçeği ile toplanmıştır. Veriler SPSS 20.00 programı ile analiz edilmiş ve tanımlayıcı (sayı, yüzde, varyans, t-tesi, Anova-F ve Pearson korelasyon testi) istatistikler kullanılmıştır.Bulgular: Yoğun bakım hemşirelerinin yaş ortalaması 29,93±6,83 olup %84,1'i farklı kültürden birine bakım vermiştir. Yoğun bakım hemşirelerinin yurt dışında çalışmayı isteme durumu (p=0,000<0,05) ve konuyla ilişkili seminer, kongre gibi programlara katılma durumu (p=0,04<0,05) ile kültürel zekâ becerisi arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Hemşirelerinin Kültürel Zekâ Ölçeği puan ortalaması (68,449±9,180) yüksek düzeyde, Kültürlerarası Duyarlılık Ölçeği puan ortalaması (86,318±9,262) orta derece yüksek düzeyde bulunmuştur. Araştırma sonucumuza göre hemşirelerin Kültürel Zekâ Ölçeği toplam puan ortalaması ile Kültürel Zekâ Ölçeği toplam puan ortalaması arasında pozitif yönlü orta düzeyli ilişki olduğu bulunmuştur (p=0,00<0,05).Sonuç: Yoğun bakım hemşirelerinin kültürel zekâ ve kültürlerarası duyarlılık becerilerinin yüksek düzeyde olduğu ve kültürel zekâ becerisi arttıkça kültürlerarası duyarlılık düzeyinin de arttığı görülmektedir. Literatürde yapılmış olan çalışmaların araştırma sonucumuzu destekler nitelikte olduğu tespit edilmiştir.