Sprawowanie władzy w świetle Prawa Bożego - Józef Górny (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2003)
Autor artykułu zastanawia się nad genezą i istotą potęgi człowieka. W tej refleksji z jednej strony odwołuje się do stworzenia, do natury człowieka jako istoty społecznej, budującej rodzinę, wspólnotę  narodową czy państwową. A z drugiej strony uświadamia nam istotę władzy człowieka, Człowieka, który w każdym swoim działaniu jest zobowiązany do respektowania i posłuszeństwa Bożym prawom i nakazom danym człowiekowi. Na końcu znajdziemy opis polityki jako sposobu sprawowania władzy i wzajemnych relacji między rządzącymi i tymi, którzy się kierują, uwzględniając również obecność duchowieństwa w życiu  politycznym.