Život po maturite alebo o hodnotách vzdelania u žiakov stredných škôl - Lukáš Bomba (Czech Pedagogical Society, 2015)
Predložený text je pokusom o reflexiu súčasných významov školského vzdelávania pre žiakov stredných škôl. Cieľom je identifikovať hodnoty vzdelania žiakov stredných škôl a zároveň hľadať v rozprávaniach žiakov prítomnosť kultúrnych dimenzií neoliberalizmu, špecificky riadenie sa princípmi toho, čo nazývame neoliberálna guvernmentalita. V úvodných častiach textu autor v krátkosti osvetľuje tie časti teórie neoliberálnej guvernmentality, ktoré neskôr vo výskumnej časti považuje za ťažiskové pre interpretáciu rozhovorov so žiakmi stredných škôl. Autor ukazuje, že základné pojmy v diskurze života po ukončení strednej školy maturitnou skúškou sú šikovnosť a presadenie sa. Uvedené pojmy používajú žiaci na vysvetlenie úspechu jednotlivca v živote. V závere autor ukazuje, že žiaci nerozmýšľajú o výbere vysokej školy pre ďalšie vzdelávanie sa na základe jednoznačných budúcich profitov, ale keďže život po ukončení strednej školy je chápaný ako projekt cesty za individuálnym šťastím, aj výber vysokej školy je podriadený takémuto zmýšľaniu.