Sosyal Medya Bağımlılığı ve Uyku Kalitesi Arasındaki İlişki: Sanal Dünyanın Ergenler Üzerindeki Etkisi - Zafer Korkmaz; İlhan Çiçek; Murat Yıldırım; Fırat Ünsal (Istanbul Kültür University, 2023)
Ergenlik dönemi, hızlı bir zihinsel, fiziksel ve psikososyal değişimlerin yaşandığı bir dönem olduğundan; bu dönemde, ergenlerin uyku düzeni ve kalitesi, zihinsel sağlık ve psikososyal gelişimlerinde büyük bir rol oynamaktadır. Ergenlerin uyku düzenleri, gelişimleri için oldukça önemlidir ve sosyal medya kullanımının uyku kalitesi üzerindeki olumsuz etkileri, ergenlerde daha belirgin olabilir. Bu nedenle, ergenlerde sosyal medya kullanımı ve uyku kalitesi arasındaki ilişki daha detaylı bir şekilde araştırılmalıdır. Söz konusu bu çalışmada, sosyal medya bağımlılığı ile ergenlerin uyku kalitesi arasındaki ilişki incelenerek ve çalışmanın sonuçları mevcut literatürle karşılaştırılmıştır. Çalışmaya yaşları 13 ve 18 aralığında değişen toplam 503 ergen katılmıştır. Bu durum dikkate alınarak bu çalışmada nicel yöntemlerden ilişkisel tarama modeli kullanılmış olup verilerin analizinde regresyon ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Sonuç olarak, bu çalışmada sosyal medya bağımlılığı ve uyku kalitesi arasındaki ilişki araştırılmıştır. Araştırma sonucunda ergenlerde bu iki değişken arasında güçlü bir ilişki olduğu ve sosyal medya bağımlılığının uyku problemlerini anlamlı bir şekilde yordadığı saptanmıştır. Bu sonuçlar, sosyal medya kullanımının uyku problemlerine neden olabileceği ve ergenlerde sosyal medya kullanımının kontrol altında tutulması gerektiği konusunda önemli bir uyarı niteliği taşımaktadır. Ergenlerin uyku kalitesini arttırmak için sosyal medya kullanımını sınırlamak, akıllı telefonların yatak odasında kullanımını önlemek, rutin bir uyku programı oluşturmak, fiziksel aktivite yapmak, sosyal medya kullanımını sınırlandırmak için uygulamalar kullanmak ve sosyal medya kullanımı hakkında bilinçlendirme programları geliştirmek gibi öneriler sıralanabilir.