Obstrüktif uyku apneli ve horlayan erişkin erkek hastaların dentofasiyal özelliklerinin değerlendirilmesi - Ahmet Demir; Ahmet Sahin; Banu Saglam Aydinatay; Cenk Akcan; Erdinc Baharoglu; Metin Onerci; Oguz Ogretmenoglu; Omer Yucel; Tulin Taner (Cumhuriyet University, 2011)
Amaç: Bu çalışmanın amacı obstrüktif uyku apne sendromu (OUAS) olan erişkin erkek hastaların kraniofasiyal morfolojik özellikleri değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 80 erkek hastanın (60 sefalogramları değerlendirildi. Bireyler Grup 1: horlama (AHİ5); Grup 2: hafif OUAS (5AHİ15); Grup 3: orta OUAS(15 AHİ30) ; Grup 4: şiddetli OUAS (AHİ30) olarak değerlendirildi. Sefalogramlar üzerinde hyoid, dil kökü ve yumuşak damak konumu, kranioservikal postür ve havayolu genişliğini belirleyen ölçümler yapıldı. Gruplar arasındaki farklar normal dağılım gösteren değişkenlerde tek yönlü varyans analizi ve Duncan testiyle, normal dağılım göstermeyen değişkenlerde Kruskal düzeltmesi uygulanarak Mann Whitney U testiyle yapıldı