طراحی نرم‌افزار استعدادیابی بر پایۀ منطق فازی در رشتۀ بسکتبال - محمد حسین نوری; حیدر صادقی (Sport Sciences Research Institute, 2013)
به‌کارگیری ابزار مناسب و روش‌های علمی استعدادیابی توسط مربیان و متخصصان ورزشی می‌تواند فرآیند شناسایی و پرورش استعدادهای ورزشکاران را سرعت بخشیده، موقعیتی فراهم آورد که ورزشکاران مستعد به سمت ورزش متناسب با استعداد و توانایی خود هدایت شوند. پژوهش‌های موجود در حوزۀ استعدادیابی ورزشی معمولاً به‌صورت تعیین شاخص‌های مؤثر بر استعدادیابی یا هنجاریابی است. هدف از انجام این تحقیق طراحی نرم‌افزار استعدادیابی بر پایۀ منطق فازی در رشتۀ بسکتبال، با قابلیت رتبه‌بندی ورزشکاران بسکتبال در پُست‌های پنج‌گانه است. در این پژوهش، با انتخاب مهم‌ترین پارامترهای استعدادیابی بسکتبال از دیدگاه متخصصان حوزه‌های پیکرسنجی (قد)، قابلیت‌های حرکتی (چابکی)، مهارتی (پرتاب پنالتی) و روانی (اعتمادبه‌نفس) و بر اساس نورم ورزشکاران ردۀ جوانان نخبه و ملیپوش بسکتبال در این پارامترها به‌عنوان شاخص، الگوریتمی بر پایۀ منطق فازی (به‌وسیلۀ بستۀ ابزار منطق فازی در نرم‌افزارMATLAB) طراحی شده است که پارامترهای فوق را به‌عنوان ورودی مدل دریافت و بسکتبالیست‌ها را در مقایسه با نورم ملی‌پوشان ردۀ جوانان در این پارامترها در وضعیت‌های نامتناسب با رشتۀ بسکتبال (Unmatched)، نیمه‌متناسب (Semi-matched)، متناسب (Matched)، استعداد درخشان (Brilliant) و نادر (Rare) طبقه‌بندی می‌کند. با توجه به رکورد بسکتبالیست‌ها در پارامترهای تعیین شده، مستعدترین فرد در هر پُست تعیین و استعداد و قابلیت ورزشکار در پُست‌های پنج‌گانه بسکتبال رتبه بندی می‌شود. پژوهش حاضر، با تلفیق پژوهش‌های موجود در حوزه‌های تعیین شاخص‌های مؤثر و تهیۀ نورم و هنجاریابی ورزشکاران نخبه در این شاخص‌ها، نرم‌افزاری هوشمند برای استعدادیابی در رشتۀ بسکتبال ارائه می‌دهد که نورم بسکتبالیست‌ها را در پارامترهای قد، چابکی، پرتاب پنالتی و اعتمادبه‌نفس (که توسط پژوهشگران به‌عنوان مؤثرترین شاخص‌ها تعیین گردیده‌اند) را دریافت می‌کند و در مقایسه با نورم بسکتبالیست‌های ملی‌پوش، قابلیت و استعداد بسکتبالیست‌ها را در هر پُست، در خروجی نرم‌افزار رتبه‌بندی و نمایان می‌کند. در نهایت، نرم‌افزار می‌تواند مربیان و متخصصان ورزش بسکتبال را برای تعیین ورزشکاران مستعد این رشته در رده‌های پایه یاری رساند.