ВРОДЖЕНА ЛОБАРНА ЕМФІЗЕМА - І.П. Журило; Г.О. Сопов; А.М. Моісеєв; В.К. Літовка; М.В. Вакуленко; Т.І. Іващенко; В.П. Перунський (Bukovynian State Medical University, 2013)
Узагальнено досвід діагностики та лікування вродженої лобарної емфіземи (ВЛЕ) у 5 дітей в віці від 3 тижнів до 10 місяців. Пацієнтів чоловічої статі було 3, жіночої - 2. У 4 спостереженнях відзначено ураження верхньої долі лівої легені, а в одному - середньої долі правої. У всіх дітей діагноз ВЛЕ був встановлений після народження. Показанням до оперативного лікування стало прогресивне збільшення об'єму ураженої долі й наростання симптомів дихальної недостатності. У всіх випадках виконана лобектомія. Ускладнень не було. Обговорено питання можливості пренатального виявлення ВЛЕ і диференціальної діагностики захворювання з іншими вродженими аномаліями легень.