REFLUXUL GASTROESOFAGIAN LA NOU-NĂSCUT ŞI SUGAR (I) - Valeriu V. Lupu; Ancuţa Ignat; Gabriela Păduraru; Marin Burlea (Amaltea Medical Publishing House, 2015)
Refluxul gastro-esofagian (RGE) la nou-născut şi sugar se particularizează prin patogenie, încadrare diagnostică şi abordare terapeutică. La aceştia situaţia este mai complexă dacă avem în vedere imaturitatea funcţională a aparatului digestiv, imaturitatea anatomică a sfincterului esofagian inferior Hiss şi aciditatea gastrică mai mică. În cazul sugarilor se ţine cont şi de complianţa redusă la procedurile laborioase cum sunt pH-metria, impedanţpH-metria şi endoscopia digestivă. Graniţa dintre regurgitaţii, reflux gastro-esofagian fiziologic şi boală de reflux este uneori dificil de trasat. Modificarea stilului de viaţă la sugari (alimentaţia şi modificările poziţionale), prin obţinerea aderenţei mamei la recomandările medicale, reprezintă un prim pas în tratamentul RGE, fiind urmat în cazurile non-responsive de terapia farmacologică şi intervenţia chirurgicală.