Hemşirelik tanılarını algılama ölçeğinin Türkçe geçerlik ve güvenirliği - Esra Akın-korhan; Gülendam Hakverdioğlu-yönt; Bedriye Ak; Firdevs Erdemir (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2013)
Amaç: Bu araştırma, hemşirelerin hemşirelik tanılarını algılama durumlarını belirlemek amacıyla Olsen, Frost ve Orth 1991 tarafından geliştirilen "Hemşirelik Tanılarını Algılama Ölçeği"nin Türk toplumu için geçerlik ve güvenirliğini incelemek amacıyla metodolojik olarak gerçekleştirildi. Yöntem: Araştırmanın örneklem seçiminde basit rastgele örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Örneklemi çalışmada geçerlik ve güvenirliği incelenen ve toplam 30 maddesi olan Hemşirelik Tanılarını Algılama Ölçeği'nin madde sayısının yedi katı olan 210 hemşire oluşturmuştur. Araştırma verilerinin toplanmasında, hemşirelerin tanıtıcı özellikleri ile ilgili bir form ve Hemşirelik Tanılarını Algılama Ölçeği kullanılmıştır. Veriler araştırmacılar tarafından yüz yüze görüşülerek toplanmıştır. Ölçeğin geçerlik çalışmasında dil eşdeğerliği, kapsam geçerliği, yapı geçerliği ve uzman görüşünün değerlendirilmesinde ise İçerik Geçerlik İndeksi kullanılmıştır. Ölçeğin güvenirlik çalışmasında, iç tutarlılığını belirlemek için Cronbach alfa katsayısının hesaplanması, madde analizleri ve yarı test güvenirlik yöntemlerinden yararlanılmıştır. Yapı kavram geçerliği için açıklayıcı faktör analizi ve faktör yapısının incelenmesinde Temel Bileşenler Analizi ve Varimax döndürme yöntemi kullanılmıştır. Bulgular: Madde analizi sonucunda dört maddenin, madde-toplam korelasyonunun 0,20'nin altında olduğu belirlenmiş ve bu maddeler ölçekten çıkarılmıştır. Ölçeğin diğer maddelerinin madde-toplam korelasyonlarının yeterli düzeyde olduğu saptanmıştır. Ölçeğin toplam puan ortalaması 2,480,45'tir. İç tutarlılık güvenirlik katsayısı 0,84, ölçeğin iki yarısı arasındaki korelasyon 0,55 olarak saptanmıştır. Temel bileşenler analizinde