АНАЛІЗ ОСНОВНИХ ЧИННИКІВ РИЗИКУ РОЗВИТКУ ВРОДЖЕНИХ ВАД СЕЧОВОЇ СИСТЕМИ У ДІТЕЙ - O. V. Spachi; O. D. Kokorkin; O. P. Paholchuk (Bukovynian State Medical University, 2016)
Мета роботи. Визначення основних факторів ризику розвитку природжених вад розвитку сечової системи. Матеріали  і методи. Проведено ретроспективний та проспективний аналіз клінічних матеріалів 135 пар мати-дитина з вадами розвитку нирок та сечових шляхів. Пацієнти були розподілені на дві групи: першу групу (групу дослідження) склали 58 дітей, яким було проведено ультразвукову діагностику ПВР в пренатальному періоді; другу групу (порівняння) склали 77 дітей у віці 0-3 роки, яким пренатальне УЗД не проводилося. Результати та обговорення. У статті визначені основні медико-соціальні фактори ризику розвитку природжених вад розвитку сечової системи. Встановлені особливості акушерського анамнезу батьків, деталізований перебіг інтранатального періоду, визначені основні клінічні прояви маніфестації природжених вад розвитку сечової системи у дітей з наявністю/ відсутністю пренатального ультразвукового дослідження. В результаті проведеного дослідження визначені основні чинники ризику розвитку природжених вад розвитку сечової системи у дітей. Встановлено, що антенатальні чинники (здоров'я батьків, перебіг вагітності й пологів) впливають на формування сечової системи у дітей. Проведення пренатальних методів діагностики вроджених вад розвитку сечової системи дозволило не тільки раніше діагностувати виявлені вади та визначити доволі широкий спектр аномалій розвитку нирок та верхніх сечових шляхів, але й запобігти розвитку ускладнень. Висновки.  Раннє виявлення дії анте- та інтранатальних факторів може покращити діагностику та лікування даної групи пацієнтів.