Уџбеници српског језика и лексичкосемантичко богаћење ученика млађег школског узраста - Želimir Dragić (Pedagogical society of the Republic of Srpska, 2022)
Говор је битан чинилац у развоју и социјализацији личности, а од вjештине говорења зависи и успjех у комуникацији. Истраживања Пијажеа, Виготског и Рубинштајна су показала да језичке способности значајно утичу на развој логичког мишљења. Пошто живимо у времену у којем нас обасипа "море" информација, неопходно је да учимо одвојити битно од небитног и истину од неистине, а да притом његујемо правилан однос према језику и култури ријечи. Познавање осјетљивости матерњег језика је значајна детерминанта у животу човјека. Због тога га требамо његовати и богатити, и не дозволити да он, посредством различитих фактора, буде на било који начин угрожен. У овом раду су анализирани актуелни уџбеници српског језика са аспекта подршке развоју лексичко-семантичких компетенција ученика млађег школског узраста, односно језичког богаћења ученика. Резултати ове теоријске анализе могу да укажу на потребе и могућности даљих испитивања у вези са овом проблематиком, израду свеобухватнијих језичких уџбеника и чешћих практичних организовања лексичко-семантичких вјежбања у настави српског језика на млађем школском узрасту.