ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE GEÇİRİLMİŞ TRAVMAYA BAĞLI EKSTRA ORAL FİSTÜL OLUŞUMU: OLGU SUNUMU - Merve Kurun Aksoy; Firdeva Tulga Öz (Ankara University, 2016)
Erken çocukluk çağında yaşanan travmalara bağlı olarak daimi dişlerde yapı ve şekil bozukluklarına rastlanabilmekte, bu tür dişlerde enfeksiyonunun ilerlemesi sonucu görülen pulpa nekrozu daha sık olarak karşımıza çıkmaktadır. Pulpası enfekte ve nekroze bir diş tedavi edilmediğindeyse; enfeksiyon intraoral ve ekstraoral yayılım gösterebilmektedir. Kliniğimize mentum bölgesinde ağrı şikayetiyle gelen 14 yaşındaki erkek hastanın yapılan extraoral muayenesinde mentumda fistül yoluna bağlı skar dokusu olduğu tespit edilmiş, intraoral muayenesinde, alt sağ birinci kesici dişinin labiale dilasere ve hipoplazik olduğu görülmüştür. Anamnez derinleştirildiğinde hastanın süt dişlenme döneminde alt anterior dişlerinin travmaya maruz kaldığı tespit edilmiştir. Hastanın malforme dişinin radyolojik incelemeleri sonucunda apikal bölgede radyolusensi olduğu görülmüştür. İlgili dişe kanal tedavisi uygulanıp fistül yolu intraoral müdahale ile eksize edilmiştir. Kontrol randevularında hastanın ağrı şikayetinin geçtiği ve fistülün skar dokusunun iyileşmeye başladığı tespit edilmiştir. Olgumuz, çocukluk çağında maruz kalınan travmaların periyodik muayenelerinin yapılması gerekliliğine işaret etmekte, ayrıca daha ileri dönemlerde karşılaşılan vakalarda derinlemesine bir anamnez alınarak çocukluk çağı travmalarının sorgulanmasının önemine de değinmektedir