PROFILAXIA CU PALIVIZUMAB LA SUGARII CU MALFORMAŢII CARDIACE CONGENITALE - Amalia Făgărăşan; Carmen Şuteu; Iolanda Muntean; Liliana Gozar; Sorina Paşc; Borka-Balás Réka; Rodica Togănel (Amaltea Medical Publishing House, 2013)
Introducere. Infecţiile respiratorii cauzate de virusul sinciţial respirator la copiii cu malformaţii cardiace congenitale reprezintă o importantă cauză de decompensare, care determină spitalizări repetate, cu durată prelungită. Prezentăm experienţa centrului nostru privind utilizarea profi lactică a Palivizumab la copiii sub 24 de luni, internaţi cu malformaţii cardiace congenitale semnifi cative hemodinamic. Material şi metodă. În conformitate cu recomandările ghidurilor privind profi laxia cu Palivizumab, 28 de copii cu vârsta medie de 2,6 luni, internaţi în Clinica Cardiologie II Copii a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, au fost incluşi în programul de vaccinare, în perioada octombrie 2010 - februarie 2012. Pe perioada spitalizării s-au monitorizat parametrii hemodinamici, s-a notat orice reacţie adversă apărută, precum şi rata infecţiilor respiratorii. Părinţii au semnat un consimţământ informat privind acordul pentru vaccinare. A fost selectat un grup control care nu a benefi ciat de vaccin (28 copii, vârsta medie 4,3 luni), urmărindu-se rata infecţiilor respiratorii pe perioada derulării programului. La lotul imunizat am monitorizat rata îmbolnăvirilor respiratorii 6 luni postimunizare. Rezultate. Rata îmbolnăvirilor respiratorii la lotul imunizat a fost de 3,57%, iar la lotul control 32%. Efectele secundare postvaccinare: 18% au prezentat subfebrilitate şi uşoară iritabilitate, iar 4% febră şi diaree la 24 de ore după administrare. La lotul imunizat nu au apărut decompensări hemodinamice. Concluzii. Efectele secundare postvaccinare au fost minore, nu au apărut decompensări hemodinamice, iar rata de îmbolnăvire postimunizare a fost redusă.