Basınç Yaralanması Önleme Bakım Paketinin Uygulanmasındaki Engellerin Belirlenmesi; Yoğun Bakım Hemşirelerinin Görüşleri - Tuba Yılmazer; Hilal Tüzer (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2022)
Amaç: Araştırma, basınç yaralanması önleme bakım paketinin uygulanmasındaki engelleri belirlemekamacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Yöntem: Araştırma 13-30.09.2018 tarihleri arasında bir üniversite hastanesinin Erişkin yoğun bakım ünitesindegörev yapan 24 hemşire ve 19 hasta ile yürütülmüştür. Hemşirelere basınç yaralanması önleme bakım paketininuygulanılmasına ilişkin eğitim verilmiştir. Eğitim öncesi hemşirelere "Hemşire Bilgi Formu" verilmiş vedoldurulduktan sonra geri alınmıştır. Eğitim sonrası her hemşireye basınç yaralanması önleme bakım paketiverilmiş ve bir hafta süresince uygulaması istenmiştir.Uygulama sonrası her hemşireye araştırmacılar tarafından "Basınç Yaralanması Önleme Bakım PaketininUygulanmasına Yönelik Engeller Formu" verilmiş ve hemşireler formları tamamladıktan sonra geri alınmıştır. Veritoplama formları hemşireler tarafından yaklaşık 15-20 dk'da tamamlanmıştır. Verilerin değerlendirilmesindetanımlayıcı istatistikler (sayı, yüzde, ortalama±standart sapma (ort±s), ortanca (min-max)) kullanılmıştır.Bulgular: Araştırmada yer alan hemşirelerin yaş ortalaması 35,9±5,7'dur, 1'i erkek (% 4,2), 19'u lisans mezunu(% 79,2) ve toplam hizmet süresi ortalaması 13,7± 6,7 yıl olarak belirlenmiştir. Hemşirelerin en fazla "her gün riskdeğerlendirilmesi", "her 8 saatte baştan ayağa inspeksiyonla deri değerlendirilmesi", "yatakta her 2 saatte,sandalyede her 1 saatte pozisyon değiştirilmesi", maddelerinin uygulanmasında engeller olduğunu belirttiklerigörülmüştür. Hemşireler basınç yaralanması önleme bakım paketinin uygulanmasında engeller olduğumaddelerin nedenlerinin çoğunlukla personel (% 83,3) ve zaman eksikliğinden (% 83,3) kaynaklandığınıbelirtmiştir.Sonuç: Sonuç olarak; basınç yaralanması önleme bakım paketinin uygulanmasında personel eksikliği,malzeme eksikliği, bilgi eksikliği, zaman eksikliği ve hastalardan kaynaklı engeller bulunmaktadır. Sağlık bakımkalitesinin artırılması için belirtilen engellerin giderilmesi gerekmektedir. Bu engellerin giderilmesi için uygunkurum politikalarının geliştirilmesi önerilmektedir.