EDUCAŢIA ŞI MUNCA DECENTĂ (aspecte de gen) - Valentina BODRUG-LUNGU (Moldova State University, 2015)
Conceptul muncii decente se bazează pe înţelegerea faptului că munca este o sursă de demnitate şi bunăstare perso- nală, stabilitate a familiei, pace în comunitate. Or, educarea tinerilor, în calitate de viitori cetăţeni, pentru muncă decentă reprezintă strategia majoră de oferire a şanselor pentru o viaţă decentă. Prezentul articol este dedicat analizei abordărilor muncii decente, aspectelor egalităţii de gen în calitate de componentă importantă a muncii decente în contextul provocă- rilor sociale, strategiilor educaţionale de prevenire a discriminării în câmpul muncii. Autorul vine cu exemple concrete din experienţa de implementare a Proiectului "Fit for Fair - Învăţare globală pentru muncă decentă în industria articole- lor sportive" (2013-2016), realizat cu suportul Comisiei Europene în 6 ţări. EDUCATION AND DECENT WORK (gender aspects) The concept of decent work is based on the understanding that work is a source of personal dignity and welfare, family stability, peace in the community. Or educating young people as future citizens for decent work is in itself a major strategy of providing opportunities for a decent life. This article is devoted to analysis of decent work's approaches, gender equality issues as important component of decent work in the context of the social challenges, educational strategies to prevent discrimination in employment. The author presents the concrete examples from the experience of implementing the project "Fit for Fair - Global learning for decent work in the sportswear industry" (2013-2016), realized with the support of the European Commission in 6 countries.