Daimi Birinci Büyük Azı Dişlerinin Çekimi Sonrası Daimi Dentisyonun Değerlendirilmesi - Tuğba Tasa Yiğit; Ayşe Betül Demirciler; Elif Merve Aydın (Selçuk University, 2023)
Amaç: Daimi birinci büyük azı dişlerinin erken çekimi sonrası istenen, ikinci büyük azı dişinin boşluğu kapatarak ikinci küçük azı dişiyle kontak oluşturmasıdır. Bu çalışmanın amacı; daimi birinci büyük azı dişlerinin çekimi sonrası, çekim boşluğunun kapanmasının ve orta hattaki kaymanın incelenmesidir. Gereç ve yöntem: Pedodonti Kliniğinde 7-12 yaş arasında, tek taraflı daimi birinci büyük azı dişleri çekilmiş 26 hastanın çekim öncesi ve çekim sonrası panoramik radyografları (OPG) karşılaştırıldı. Çekim öncesi ve sonrası daimi ikinci büyük azı ve ikinci küçük azı dişleri arası mesafe ve orta hat kaymaları OPG üzerinden hesaplandı. Elde edilen verilerin istatiksel analizi IBM SPSS programı ile yapıldı. Bulgular: Hastaların, diş çekimi yaş ortalaması 10,30±1,37 olup, ortalama takip süresi 20,46±6,17 ay olarak tespit edilmiştir. 11 erkek 15 kız çalışmada değerlendirilmiştir. Çekim öncesi ve çekim sonrası arasında ortalama yer kaybı 7,09±3,01 olarak belirlenmiştir. Çekim boşluğunun tamamen kapanması 7 dişte gözlenmiştir. Hastaların 20'sinde orta hat kayması görülmüş ve 15 dişin çekilen dişin tarafına doğru kaydığı gözlemiştir. Orta hat kayma miktarının ortalaması 1,71±3,01 olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışmamızda, çekimden sonra az sayıda vakada çekim boşluğunun kapandığı görülmüştür. Ayrıca orta hat kaymasının sık görüldüğü tespit edilmiştir. Daimi birinci büyük azı dişlerinin çekimlerinin değerlendirildiği daha fazla sayıda klinik çalışmaya ihtiyaç vardır. Anahtar kelimeler: Birinci daimi büyük azı dişi, Boşluk kapanması, Erken çekim