İki farklı tedavi yönteminin iskeletsel açık kapanışa etkilerinin karşılaştırılması - Gökmen Kurt; Hatice Gökalp; Özge Aktaş; Özlem Sancak (Ankara University, 2009)
Bu çalışmanın amacı sabit ve hareketliortodontik uygulamaların açık kapanış düzeltimineetkilerini karşılaştırmaktır.Çalışma gruplarını 20 hasta oluşturmaktadır.Birinci grubu tedavi başı ortalama yaşı 13.43±1.72yıl, ANB açısı 1.86±2.33º olan 10 hasta oluşturmaktadır. Bu hastalara occipital headgear ile biteblok kombinasyonu uygulanmıştır. İkinci grubu iseartırılmış spee eğrili alt ve üst Ni-Ti tellere anteriorbölgede asılan vertikal lastikler uygulanan 10 hastaoluşturmuştur. İkinci grupta tedavi öncesi ortalamayaş 16.88±1.96 yıl, ANB -0.5±1.58º 'dir. İki gruptameydana gelen değişiklikler tedavi başı T1 vetedavi sonunda T2 alınan lateral sefalometrikfilmlerde yapılan ölçümlerden değerlendirilmiştir.Bu amaçla 22 iskeletsel ve 8 dişsel ölçüm yapılmıştır. İki tedavi grubunda grup içi farklarWilcoxon testi ile gruplar arası farklar ise MannWhitney U testi ile karşılaştırılmıştır.Birinci grupta SN-PP açısında anlamlı artış P