Specjalna Strefa Demograficzna obszarem dobrych praktyk na rzecz seniorów. Założenia i realizacja programu - Joanna Krystyna Wawrzyniak (Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2016)
Artykuł prezentuje założenia Programu Specjalnej Strefy Demograficznej w województwie opolskim oraz działania, których celem ma być niwelowanie negatywnych skutków społecznych i demograficznych depopulacji regionu. Autorka posłużyła się metodą desk research oraz analizy dokumentów, by zaprezentować działania skierowane na opiekę, pomoc i aktywizację seniorów jako rosnącej populacji osób w wieku poprodukcyjnym. Wypracowane praktyki mają stać się rozwiązaniami uniwersalnymi w skali kraju.