سنجش تأثیر‌گذاری پیشرفت علم بر رشد و توسعة ورزش (مطالعة موردی: حوزة موضوعی ورزش قهرمانی المپیک) - موسی بامیر; امیرحسین ستایش (Sport Sciences Research Institute, 2019)
موفقیت ورزشی کشورها در مسابقات بینالمللی متأثر از عوامل مختلفی است. شـناخت عوامل مؤثر در موفقیت ورزشی میتواند در امر تدوین برنامه های ورزشی درجهت توسعة ورزش مؤثر باشد. این پژوهش با هدف سنجش روند تأثیرگذاری بروندادهای علمی حوزة موضوعی علوم ورزش در بازة چهارساله (1996 تا 2012) بر ورزش قهرمانی (المپیک) انجام شده است. جامعة آماری این پژوهش بیست کشور اول المپیک تابستانی هر دوره بودند که داده های علمی آن کشورها نیز متناسب با بازة زمانی مرتبط استخراج شدند. داده های علمی چهار بازة زمانی از پایگاه وب آو ساینس و داده های المپیک از وب سایت بازی های المپیک استخراج شدند. برای سنجش این بررسی چهار شاخص تعداد مدارک تولیدی، تعداد مؤسسات فعال در ورزش، تعداد پژوهشگران و تعداد مدالهای کسب شده در المپیک درنظر گرفته شدند. سپس، با استفاده از نرم افزار اس.پی.اس.اس. نسخة 21، همبستگی پیرسون میان این شاخص ها محاسبه شد. یافته ها نشان داد که ضریب همبستگی میان شاخص ها، در تمامی بازه های زمانی بین 45/0 تا 75/0 قرار گرفت که نشاندهندة وجود همبستگی معنادار میان تعداد مدال های دریافتی و سه شاخص دیگر علمی بود. به طورکلی می توان نتیجه گرفت که با گذشت زمان ضریب همبستگی در تمامی متغیرها رشد یافته است؛ بدین معنی که با گذشت زمان نقش بروندادهای علمی در رشد و توسعة ورزش قهرمانی پررنگ تر شده است.