Historia Salezjańskiej Inspektorii pw. św. Wojciecha z siedzibą w Pile (1979-2004) - Jarosław Wąsowicz (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2005)
Rok 2004 to 25. rocznica powstania salezjańskiej inspektorii św. Alberta w Pile. Niniejszy artykuł przedstawia zarys historii województwa. Opisuje pracę wykonywaną przez prowincjałów i rady prowincjalne, rozwój duszpasterstwa parafialnego i szkół salezjańskich. W tym artykule znajdziemy  również krótką historię salezjańskich wspólnot formacyjnych w Inspektorii Pilskiej, a także opis głównych salezjańskich ruchów młodzieżowych działających obecnie w granicach Prowincja. Ostatnia część artykułu poświęcona jest oddaniu hołdu wybitnym braciom, który należał do prowincji i zmarł w ciągu ostatnich 25 lat.