КЛІНІЧНИЙ ВИПАДОК АРТЕРІАЛЬНОЇ ГІПЕРТЕНЗІЇ У НОВОНАРОДЖЕНОЇ ДИТИНИ - K. Берцун; О. Рубіна; О. Горбатюк; О. Моравська; Т. Машніцька; Н. Любаренко; К. Сліпчук; Р. Гомон (Bukovynian State Medical University, 2021)
Мета роботи - на власному клінічному досвіді спостереження та лікування новонародженої дитини зі стійкою артеріальною гіпертензією (АГ), спричиненою стенозом лівої ниркової артерії, продемонструвати су- часний стан даної проблеми в умовах обмеженого досвіду роботи з подібними рідкісними патологіями у дітей. Матеріал та методи дослідження. В основу дослідження покладено аналіз обстеження та лікування новонародженої дитини з діагнозом стійкої АГ, спричиненої стенозом лівої ниркової артерії. Комплекс діа- гностичних заходів включав: клініко-лабораторні дослідження, рентгенологічні методи дослідження (із за- стосуванням контрастних речовин), магнітно-резонансну томографію, ультразвукові дослідження та доп- плерографію, гістологічні дослідження операційного матеріалу. Результати дослідження. Консервативне лікування АГ пацієнта із застосуванням антигіпертензивних препаратів не показало бажаних результатів. Враховуючи можливі етіологічні та патогенетичні чинники АГ у новонароджених, була виключена коарк- тація аорти, вроджена патологія наднирників і патологія головного мозку. В плані дообстеження проведена СКТ з контрастуванням, під час якого виявлені КТ-ознаки критично малого діаметру лівої ниркової артерії (вірогідна дисекція) з вираженими кістозно-ішемічними змінами латеральної половини лівої нирки, без ви- дільної функції на 15 хвилині. Були визначені покази до хірургічного лікування - видалення лівої нирки, як до патогенетичного методу лікування в даній клінічній ситуації. Основні лікувальні заходи включали наступні кроки: адекватну передопераційну підготовку, анестезіоло- гічне забезпечення та вибір адекватної та ефективної оперативної методики усунення патології. Єдиним доступним методом оперативного втручання була визначена нефректомія - видалення лівої нирки. Інтраопераційних і післяопераційних ускладнень не було. Стійка стабілізація артеріального тиску відбу- лась протягом 1 год. після здійснення хірургічного втручання. Висновки. 1. У разі виявлення стійкої артеріальної гіпертензії у новонародженої дитини необхідно виклю- чити наявність органічної патології. 2. За наявності у пацієнта органічної патології, що спричиняє стійке підвищення артеріального тиску, необхідно за можливості усунути першопричину патологічного стану. 3. Консервативне лікування стійкої АГ у дітей, що спричинена нирково-судинними або нирковими чинниками, не дає вагомих результатів і не є доцільним. 4. Патогенетичним методом лікування АГ новонародженої дитини зі стенозом ниркової артерії є нефректомія.