POWER OUTPUT OF JUDO ATHLETES AND HIGH-SPEED NEUROMUSCULAR CONTROL - Péter-Zsolt SZABÓ; Emilia Florina GROSU; Ioan Nelu POP; Almos ANDRAS; Dan MONEA; Gheorghe MONEA (Cluj University Press, 2016)
Introduction: Muscles are the main driving force in the locomotive system. Moreover, their activity is crucial for athletic performance. The power they generate allows for higher performance. Increasing the power output is essential for constant performance. Energetic consistency is vital for a consistent neuromuscular control of technique. Hypothesis: A specific physical training period influences the evolution of power output and high-speed technique control. Methods and Materials: Seventeen female subjects from Romania's Junior Olympic Judo Team took part in our study with the age between 14 and 20 years old. The MGM-15 Jump Carpet was used for the power output and energetic consistency tests. Results: There was no significant statistical difference between the initial and final power output measurement but there was a strong correlation between them. Conclusions: The physical training period the subjects undergone may have had an impact over the way the power output increases or decreases regarding to the initial value due to their correlation. The high-speed technique control does not seem to be affected by a high-intensity workout period, though we have listed a series of possible causes for this result. Puterea dezvoltată de sportivii de judo și controlul neuromuscular la viteze mari de execuție. Introducere: Mușchii sunt principalul motor în cadrul sistemului locomotor. Activitatea lor este crucial pentru performanța sportivă. Puterea generată de aceștia permite atingerea unei performanțe ridicate. Creșterea puterii generată este esențială pentru performanță constantă în timp. Consistența energetică este vitală pentru un control neuromuscular consistent al tehnicii. Ipoteză: O perioadă de antrenament fizic specific influențează puterea generată și controlul tehnicii la viteze mari de execuție. Metode și Materiale: 17 subiecți de gen feminin din cadrul Lotului Olimpic al României de Judo categoria Juniori cu vârsta cuprinsă între 14 și 20 de ani au participat la studiul nostru. Covorul de sărituri MGM-15 a fost folosit pentru testele de putere generată și pentru măsurarea variabilității energetice. Rezultate: Nu a fost identificată o diferență semnificativ statistică între valoarea inițială și finală a puterii dezvoltate. S-a identificat o corelație semnificativ statistică între valorile puterii dezvoltate înainte și după perioada de antrenament. Concluzii: Perioada de antrenament fizic în care au fost integrați subiecții a avut un impact asupra modului în care puterea dezvoltată crește sau scade comparativ cu valoarea inițială datorită corelației dintre aceste momente. Controlul tehnicii la viteze mari de execuție pare să nu fi fost influențată de perioada de pregătire fizică, cu toate acestea am identificat câteva posibile cauze pentru acest rezultat. Cuvinte cheie: judo, putere, viteză, control neurmuscular, tehnică