Funcția diastolică, sistolică și globală a ventriculului drept la pacienții cu sindrom metabolic - Ecaterina Sedaia (Academy of Sciences of Moldova, 2019)
Sindrom metabolic este unda dintre afecțiunile cele mai complexe ale medicinei interne și la momentul actual reprezintă o problemă importantă și globală de sănătate publică. Există puține studii care au evaluat impactul sindromului metabolic asupra funcției ventriculului drept. Scopul studiului a fost evaluarea ecocardiografică a funcției diastolice, sistolice și globale a ventriculului drept la pacienții cu sindrom metabolic. Studiul a inclus 68 de participanți, care au fost divizați în 2 loturi: 1 lot a inclus 34 de pacienți cu sindrom metabolic și al 2-lea lot - 34 de persoane de control. Rezultatele studiului efectuat au constatat că sindromul metabolic afectează funcția diastolică și globală a ventriculului drept, fără un efect negativ asupra funcției sistolice a ventriculului drept.