طراحی مدل نقش دانشگاه نسل چهارم در جهت ارتقایی کیفیت آموزشی و پژوهشی در آموزش عالی - مینا احمدیان چاشمی; کیومرث نیازآذری; محمد صالحی (Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, 2021)
دانشگاههای نسل چهارم ضمن بررسی روندهای جاری و آتی جسمانی و تشخیص نقاط قوت و ضعف، دانشگاه را به سمت و سویی رهنمون کرده که بتواند جایگاه مناسب خود را در عرصه جهانی به دست آورد. هدف از پژوهش حاضر، مدلسازی نقش دانشگاه تعالی‌گرا (دانشگاه نسل چهارم) در جهت ارتقایی کیفیت آموزشی و پژوهشی در آموزش عالی بوده، طرح تحقیق نیز از نوع کیفی با روش نظریه زمینه ای است. با استفاده از روش نمونهگیری" حاوی اطلاعات غنی"  با 15 نفر از اساتید با سابقه کاری بیش از 20 سال در رشته مدیریت آموزشی و علوم تربیتی مراکز آموزش عالی استان مازندران، مصاحبه عمیق انجام گرفت. نتایج حاکی از آن بود که مدل دانشگاه تعالی‌گرا (دانشگاه نسل چهارم) در جهت ارتقای کیفیت آموزشی و پژوهشی دارای 15 بُعد به شرح شرایط علی (1. مسئولیت علمی-اجتماعی، 2. پویایی محیط، 3. مأموریت سازمانی)، شرایط زمینهای (4. ساختار و ارزش‌های سازمانی، 5. امکانات و تجهیزات، 6. انگیزه)، شرایط مداخلهای (7.  ارتباط با صنایع‌، 8. سازماندهی محتوای آموزشی، 9. توانمندسازی کتابخانه‌ها)، راهبرد ( 10.مدیریت کیفیت فراگیر، 11. توسعه رشته‌ها و همکاری متقابل، 12. مشارکت هیأت علمی در تصمیم‌گیری‌ها،  13. تعامل و کار تیمی) و  پیامد ( 14. کیفیت آموزشی و  15. کیفیت پژوهشی) بود. با توجه به رسالت فرهنگی دانشگاهها در آمادهسازی دانشجویان برای رویارویی با واقعیتهای جامعه و ضرورت درونزایی و توسعه ارتباطات تعاملی با نظام اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی، حرکت آموزش عالی به سمت دانشگاههای نسل چهارم در جهت ارتقای کیفی پژوهش و آموزش، بسیار مهم و ضروری به نظر میرسد.