تأثیر اقدامات حمایتی در شش هفته اول پس از زایمان بر کیفیت زندگی زنان نخست زا - فریبا قدس بین; خدیجه یزدانی; ایران جهان بین (Mashhad University of Medical Sciences, 2012)
مقدمه: زنان در دوره پس از زایمان تغییرات فیزیولوژیکی، روحی و اجتماعی زیادی را تجربه می کنند که کیفیت زندگی آنان را تحت تأثیر قرار می دهد. اقدامات حمایتی پس از زایمان از تسهیلات مراقبت روزانه در منزل تا شبکه های ارائه دهنده مراقبت از عوامل احتمالی مؤثر بر کیفیت زندگی زنان می باشد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تأثیر اقدامات حمایتی در شش هفته اول پس از زایمان بر کیفیت زندگی زنان نخست زا انجام شد. روش‌کار: این مطالعه مقطعی در سال 1389 بر روی 52 زن نخست زا مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهر شیراز که واجد شرایط ورود به مطالعه بودند، انجام شد. افراد به صورت تصادفی در دو گروه آزمون و کنترل قرار گرفتند. افراد گروه آزمون تحت حمایت های عاطفی- اطلاعاتی از طریق بازدید منزل و پیگیری تلفنی قرار گرفتند و افراد گروه کنترل مراقبت های رایج در مراکز بهداشتی را دریافت کردند. در این مطالعه با استفاده از تکمیل «پرسشنامه اختصاصی کیفیت زندگی پس از زایمان» در هفته اول و ششم، کیفیت زندگی دو گروه مقایسه شد. داده‌ها با استفاده از آزمون کای ‌اسکوئر و تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد. یافته‌ها: اختلاف میانگین نمره کیفیت زندگی قبل و بعد از مداخله در گروه آزمون واضح‌تر از گروه کنترل بود و بین دو گروه تفاوت معنی داری وجود داشت (05/0>p). همچنین اختلاف میانگین پنج بعد کیفیت زندگی (احساس مادر به خود، فرزند، همسر، روابط جنسی و سلامت جسمانی) در گروه آزمون بیشتر از گروه کنترل بود (05/0>p) که این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود. نتیجه‌گیری: انجام اقدامات حمایتی پس از زایمان می‌تواند به عنوان راهبردی مؤثر در جهت افزایش ارتقاء کیفیت زندگی زنان نخست زا مطرح باشد. لذا توجه مراقبین بهداشتی بر این امر مهم معطوف می شود.