Історіографічний аналіз стану дослідження дискусій навколо викладання стародавніх мов у гімназіях (друга половина ХІХ − початок ХХ століття) - Алла Паладьєва (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2013)
У статті зʼясовано стан дослідження проблеми та виявлено, що питання дискусій навколо викладання стародавніх мов у гімназіях другої половини ХІХ − початку ХХ століття включало різні погляди на: проекти статутів середніх навчальних закладів; реформи середньої освіти; розвиток гімназійної освіти; викладання грецької і латинської мов у класичних та реальних гімназіях; переваги і недоліки класицизму і реалізму; позиції захисників і противників вивчення стародавніх мов; вдосконалення навчального-виховного процесу; перевтому учнів та низького рівня їх загального розвитку; незадовільного стану якості одержаних знань; різні типи середньої школи; створення єдиного навчального закладу.