KRONİK OBSTRUKTIF AKCİĞER HASTALIĞI VE REFLEKSOLOJİ - Deniz Şevenk; Derya Tülüce (Sakarya University, 2021)
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı, genellikle solunum yolu ve/veya alveoler anormallikler nedeniyle tehlikeli maddelere maruziyet sonucu ortaya çıkan anormal solunum semptomları ve hava yolu obstrüksiyonu ile karakterize yüksek prevelanslı, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hastalık semptomları sıklığı ve şiddeti açısından gün içerisinde değişkenlik göstermektedir. Semptomlar günlük yaşam aktiviteleri başta olmak üzere bir alanda hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Semptom kontrollerinin sağlanmasında birçok yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden birisi de refleksolojidir. Refleksoloji basit ve kolay uygulanabilmesi, invaziv bir girişim olmaması ve hasta mahremiyetini engellememesi nedeniyle kronik hastalıkların yönetiminde destekleyici tedavi olarak kullanılmaktadır. Refleksoloji uygulamasının önerildiği hastalar arasında Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı olan bireylerde bulunmaktadır. Refloksolojinin, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı olan bireylerde hastalık semptomlarını azaltarak yaşam kalitelerini artırdığı düşünülmektedir. Bu derlemenin Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı olan bireylerle çalışan sağlık profesyonellerine refleksoloji uygulaması ile ilgili katkı sağlayacağı düşünülmektedir.