PANCREATITA CRONICĂ - MANAGEMENTUL DIAGNOSTICO - CURATIV MODERN - Adrian HOTINEANU; Anatol CAZAC; Viorica CAUȘNEAN (Academy of Sciences of Moldova, 2022)
Cercetarea prezintă rezultatele tratamentului chirurgical aplicat la 530 pacienți cu pancreatită cronică (PC) în perioa- da anilor 1990-2022. Intervențiile chirurgicale realizate au fost: pancreatojejunostomie pe ansa Roux(PJA), duodenpan- createctomie cefalică (DPC), splanhnicectomie toracoscopică. Pentru cazurile complicate cu pseudochist pancreatic(PP)- drenare externă a PP, chistpancreaticojejunstomie(CPJS) pe ansă Roux. În cazurile de PC complicată cu icter mecanic