مقایسه آموزش کارگاهی و ارائه بوکلت در مورد شیردهی بر آگاهی، باورهای بهداشتی و رفتار شیردهی پس از زایمان - نرجس بحری; سپیده باقری; مرضیه عرفانی; رقیه رحمانی; حمیدرضا تولیده ای (Mashhad University of Medical Sciences, 2012)
مقدمه: فواید شناخته شده تغذیه با شیر مادر باعث شده که سیاست های بهداشتی بر پایه ترویج تغذیه با شیر مادر بنا نهاده شود و به نظر می رسد یکی از راه های مناسب ترویج شیردهی، ارائه آموزش های مناسب و مؤثر باشد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه دو روش کارگاه آموزشی و بوکلت بر آگاهی، باورها و رفتار شیردهی مادران پس از زایمان انجام شد. روش‌کار: این مطالعه کارآزمایی بالینی در سال 1389 بر روی 90 زن باردار که به روش سهمیه ای از بین مراکز بهداشتی شهر گناباد انتخاب شده بودند، انجام شد. واحدهای پژوهش به طور تصادفی در سه گروه آموزش کارگاهی، بوکلت و شاهد قرار گرفتند. قبل از انجام مداخله، پرسشنامه مشخصات فردی و فرم سنجش دانش و باورهای بهداشتی تکمیل شد. برای افراد گروه کارگاه آموزشی، یک کارگاه آموزشی سه ساعته در مورد شیر مادر برگزار شد. گروه بوکلت، یک بوکلت در مورد شیردهی دریافت کردند و گروه شاهد هیچگونه آموزش خاصی دریافت نکردند. در طی 24 ساعت اول پس از زایمان، چک لیست رفتار شیردهی در حین شیردهی به نوزاد تکمیل شد و همچنین فرم سنجش دانش و باورهای شیردهی تکمیل شد. داده ها پس از گردآوری با استفاده از نرم افزار آماریSPSS  (نسخه 19) و آزمون های کای اسکوئر، تی دانشجویی، آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی شفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد. میانگین نمره آگاهی در مورد شیردهی پس از زایمان در گروه آموزش کارگاهی بالاتر از گروه بوکلت بود (62/1±10/13 در مقابل 73/2±33/8) و آزمون شفه اختلاف آماری معنی داری را در این مورد نشان داد (003/0=p). میانگین نمره باورهای بهداشتی در مورد شیردهی پس از زایمان در گروه آموزش کارگاهی بالاتر از گروه شاهد بود (68/3±83/50 در مقابل 01/6 ±9/43) و آزمون شفه اختلاف آماری معنی داری را در این مورد نشان داد (016/0=p). میانگین نمره عملکرد شیردهی در گروه کارگاه بالاتر از گروه بوکلت بود (21/1±63/6 در مقابل 19/1±86/4) و آزمون شفه اختلاف آماری معنی داری را در این مورد نشان داد (001/0>p).