Проблема фізичного виховання дітей у педагогіці XIX ст. - Оксана Марчук (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
Актуальність виховання фізичної культури підростаючого покоління обумовлена високим рівнем захворюваності серед дітей шкільного віку, неактивним способом життя молоді, а також національними освітніми програмами, спрямованими на збереження життя й здоров'я. У статті висвітлено проблему фізичного розвитку дитини в педагогіці ХІХ ст. Установлено, що необхідними умовами для правильного функціонування всіх систем та органів визнано достатнє перебування дитини на повітрі, вигодовування материнським молоком, загартовування, спокійний сон, доброзичливу атмосферу. Досліджено навчальну документацію закладів Волинської губернії на предмет дотримання санітарно-гігієнічних умов. Педагогічний досвід ХІХ ст. щодо фізичного виховання дітей залишається актуальним.