Аналіз рівня здоров'я вступників до вищих військових навчальних закладів - Yevhen Kurishko; Mukola Korchagin; Vladyslav Otkydach; Oleh Olkhovyi; Anatolii Guba; Volodymyr Paievskyi; Oleksandr Martynenko; Volodymyr Konovalov (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2023)
Актуальність. Необхідною умовою успішності навчально-бойової діяльності курсантів вищих військових навчальних закладів є функціональний стан та стан здоров'я вступників. Науковці стверджують про поступове погіршення стану здоров'я молоді в Україні. Мета дослідження - визначити антропометричні й медико- біологічні показники та рівень соматичного здоров'я вступників до вищих військових навчальних закладів. Методи та організація дослідження. Дослідження проводили протягом трьох років на базі Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба. Досліджено три групи вступників до вищих військових навчальних закладів (ВВНЗ), загальна кількість - 232 курсанти. Середній вік респондентів на поча- ток дослідження становив 18,4 років. Застосовано антропометричні (вимірювання антропометричних показни- ків) і медико-біологічні (динамометрія, спірометрія, ритмовазометрія, електроманометрія) методи дослідження. За результатами антропометричних і медико-біологічних вимірювань визначалися ваго-ростовий, життєвий, силовий індекси та індекс Робінсона. Додатково визначали силові показники м'язів кисті методом динамометрії (обиралося середнє значення між результатами правої й лівої рук) та час відновлення частоти серцевих скорочень до стану спокою після 20 присідань за 30 с. Визначено рівень соматичного здоров'я за методикою експрес-оцінки Г. Л. Апанасенка. Результати дослідження. Рівень соматичного здоров'я вступників демонст- рує поступове погіршення, різниця показників для представників наборів 2019 і 2021 рр. становить 11,9 % і є статистично достовірною. Порівняльний аналіз оцінок рівня соматичного здоров'я вступників за три роки демонструє повну відсутність оцінок «вищий від середнього» серед представників набору 2021 р., поступове зниження кількості «середніх» оцінок (від 28 % набору 2019 р. до 18 % набору 2021 р.) і суттєве зростання кількості оцінок «нижче від середнього» (від 64 % набору 2019 р. до 74 % набору 2021 р.). Висновок. За три роки відбулося поступове погіршення рівня здоров'я вступників до вищих військових навчальних закладів.