بررسی دیدگاه کادر درمانی زنان و زایمان شاغل در بیمارستان ها و درمانگاه های استان البرز در مورد روش ارجح زایمان در سال 1390 - صدیقه نصرالهی; پروانه حیدری; زهره خلجی نیا (Mashhad University of Medical Sciences, 2013)
مقدمه: با توجه به رشد فزاینده سزارین طی سال های گذشته در ایران و جهان و نقش چشمگیر ماماها و متخصصین زنان به عنوان افراد معتمد مادران باردار در انتخاب روش زایمان، مطالعه حاضر با هدف تعیین دیدگاه کادر درمانی زنان و زایمان شاغل در بیمارستان ها و درمانگاه های استان البرز در مورد روش ارجح زایمان انجام شد. روش کار: این مطالعه توصیفی- تحلیلی و مقطعی در سال 1390 بر روی 251 نفر از ماماها و متخصصین زنان شاغل در بیمارستان ها و درمانگاه های زنان و زایمان استان البرز انجام شد. افراد به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و توسط پرسشنامه پژوهشگر ساخته (شامل اطلاعات فردی، روش زایمان ترجیحی آنها، نگرش آنها نسبت به روش زایمان) و آزمون های آماری توصیفی و استنباطی مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها پس از گردآوری با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 18) و آزمون های آماری کای دو، تست دقیق فیشر و آزمون رگرسیون لوجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها: 130 نفر از افراد مورد مطالعه، سابقه زایمان قبلی (27% زایمان طبیعی و 73% زایمان سزارین) داشتند و 119 نفر (2/47%) از آنان اظهار داشتند در صورت بارداری در آینده ترجیح می دهند سزارین الکتیو شوند. بین نگرش ماماها و پزشکان زنان از نظر نوع زایمان ترجیحی برای خود آنها، اختلاف معنی داری وجود داشت (005/0=p) به این ترتیب که 109 نفر (9/43%) از ماماها و 29 نفر (4/72%) از پزشکان زنان، زایمان سزارین را برای خود ترجیح می دادند. نتیجه گیری: از آنجایی که تعداد قابل توجهی از کادر درمانی زنان و زایمان، زایمان سزارین را ترجیح می دهند، جهت کاهش آمار زایمان در کشور تغییر دیدگاه آنان را باید مد نظر قرار داد.