CHARACTERISTIC FEATURES OF ANTI-INFECTIOUS DEFENSE IN NEWBORNS - Valeriu Popescu (Amaltea Medical Publishing House, 2008)
Lucrarea prezintå: • Mecanismele nespecifice de apårare antiinfec¡ioaså: barierele cutaneomucoase; colonizarea por¡ilor de intrare cu flora microbianå maternå; råspunsul inflamator la agresiunea ¿i invazia tisularå de cåtre microorganisme prin efecte sistemice (febrå; interven¡ia proteinelor de fazå acutå; a proteinelor sistemului complementului; a anticorpilor; interven¡ia componentelor celulare ale råspunsului inflamator: sistemul fagocitar, eozinofilele ¿i limfocitele), ca ¿i efecte locale. • Mecanismele specifice de apårare antiinfec¡ioaså (celulele su¿e - limfoide pre-B ¿i pre-T), limfocitele T, limfocitele B; imunoglobulinele M,G,A,E,D. • Interac¡iunile celulare în cursul råspunsului imunitar cu rol în expresia ¿i modularea imunitå¡ii la nou-nåscut. Acestea prezintå o serie de particularitå¡i legate de: capacitatea de sintezå a anticorpilor net inferioarå la nou-nåscut; secre¡ia scåzutå de prostaglandinå E2 a monocitelor; producerea de interferon gamma profund diminuatå dupå stimularea limfocitelor cu PHA (phytohemagglutine)