Panoramik Radyografilerde Sahte Renklendirme ile Osteoporozun Değerlendirilmesi - Fatma Yüce; Samed Şatır; Melek Tassoker; Sultan Uzun (Selçuk University, 2023)
Amaç: Bu çalışmanın amacı panoramik radyografiler üzerinden sahte renklendirme yapılarak mandibular kortikal indekse (MKI) dayalı olarak osteoporozun değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma xxxxxxxxx Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi arşivinde yer alan 300 adet panoramik radyografinin retrospektif olarak taranmasıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında değerlendirilen panoramik radyografilerde MKI'ya göre C1, C2, C3 skorları belirlenmiş, sonraki aşamada ImageJ programı kullanılarak sahte renklendirme ile skorlar arası farklılıklar görsel olarak incelenmiştir. C1-C2-C3 skorlarına karşılık gelen piksel değerlerinin farklılıkları Kruskal-Wallis testi ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde SPSS v21.0 (IBM Corp, Armonk, NY, USA) programı kullanılmıştır. Test sonuçları pC1). Sonuç: Image J programı kullanılarak elde edilen sahte renklendirilmiş görüntüler panoramik radyografiler üzerinden osteoporotik değişimlerin MKI'ya göre görsel ayrımında başarılı değildir ancak skorlar arası farklılıklar histogram analizi numerik olarak ortaya konabilmektedir. Anahtar kelimeler: Mandibular kortikal indeks, osteoporoz, panoramik radyografi, sahte renklendirme