Različni vidiki motenj hranjenja pri ženskah (i. del) - Ruža Pandel Mikuš (Nurses and Midwives Association of Slovenia, 2003)
Članek želi prikazati motnje hranjenja pri ženskah kot večplasten pojav v družbi s sociološkega, medicinskega in psihosocialnega vidika. Govori o vplivu sodobne družbe in medijev na prehranjevanje in o prehrani kot dejavniku konstrukcije identitet. Prikaže vrste motenj hranjenja in etiologijo motenj hranjenja. Pojasnjuje modele nastanka motenj: somatskega (medicinskega), psihoanalitičnega, družinsko dinamičnega in sociološkega, kjer poudari družbene vzroke za nastanek motenj hranjenja s feminističnega vidika. Prikazuje medicinsko in psihosocialno zdravljenje motenj hranjenja. Poudari vlogo skupin za samopomoč. V poglavju okrevanje spregovori o načinih okrevanja in preventivni vlogi zgodb o okrevanju.