بررسی تأثیر کرم بابونه بر بهبود زخم اپی زیاتومی زنان نخست زا - صدیقه اظهری; مریم آرادمهر; حسن رخشنده; فاطمه تارا; محمد تقی شاکری (Mashhad University of Medical Sciences, 2014)
مقدمه: اپی‌زیاتومی یکی از مداخلات پزشکی است که به منظور وسیع کردن میاندوراه به کار می رود ولی هنوز تحقیقات اندکی در زمینه مراقبت از این زخم بسیار شایع انجام شده است. عصاره بابونه به دلیل دارا بودن آلفا بیزابولول، دارای خاصیت بهبود زخم می باشد، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر کرم بابونه بر بهبود زخم اپی‌زیاتومی انجام شد. روش کار: این مطالعه کارآزمایی بالینی سه سوکور در سال 1392 بر روی 98 زن واجد مشخصات پژوهش مراجعه کننده به بیمارستان ام‌‌البنین (س) مشهد انجام شد. افراد در دو گروه مداخله (کرم بابونه) و کنترل (کرم دارونما) قرار گرفتند. پس از زایمان، مادران به مدت 10 روز و روزی 2 بار، یک بند انگشت از کرم تجویز شده (بابونه یا دارونما) را در ناحیه بخیه ها استفاده می‌کردند. ارزیابی بهبود زخم با استفاده از فرم ریدا در روزهای اول، هفتم، دهم و چهاردهم پس از زایمان صورت گرفت. تجزیه و تحلیل داده‌ها با نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) (سایز کلمات اصلاح شود) و آزمون‌های من‌‌ویتنی، تی‌ تست، کای ‌دو و فیشر انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظرگرفته شد. یافته ها: در روز اول بعد زایمان، دو گروه از نظر نمره ریدا تفاوتی نداشتند (115/0=p). میانگین نمره ریدا در گروه دارو، در روز هفتم 29/1±90/1، روز دهم 17/1±00/1 و چهاردهم 92/0±56/0 بود ولی در گروه دارونما در روزهای فوق به ترتیب، 05/1±10/3، 35/1±30/2 و 80/1±10/1 بود که دو گروه از نظر بهبود زخم اختلاف معنی‌داری داشتند (001/0=p). نتیجه گیری: کرم بابونه می‌تواند به عنوان ارتقاء دهنده بهبود زخم اپی زیاتومی در زنان نخست زا پیشنهاد شود.