Interacţiunea preparatelor antituberculoase cu medicamentele utilizate în COVID-19 - Nicolae Bacinschi; Sofia Alexandru; Anna Donica; Elena Tudor; Anastasia Caracas; Eugenia Vasilache (Academy of Sciences of Moldova, 2021)
Pandemia COVID-19 a ridicat noi probleme de sănătate la nivel mondial, inclusiv prin suprapunerea infecţiei SARS CoV-2 cu tuberculoza, HIV/SIDA, caracterizate prin morbiditate şi mortalitate înaltă. Tratamentul acestor infecţii a ridicat din start problemele asocierii medicamentelor antituberculoase şi cele utilizate în tratamentul COVID-19 în contextul eficacităţii şi inofensivităţii. Interacţiunile medicamentoase ale preparatelor antituberculoase cu antiretrovirale, antiinflamatoare, antibacteriene, deşi sunt în parte cunoscute, necesită abordări noi în aspectul particularităţilor evoluţiei infecţiei cu SARS CoV-2, momentului asocierii COVID-19 şi/sau tuberculozei, preparatelor antituberculoase incluse în schemele de tratament ale tuberculozei