Konjenital Olarak Eksik Olan İkinci Küçük Azıların Prevalansı - Emin Un; H Kosger; Koray Ozer; Mustafa Kirtay; Şeref Ezirganlı (Cumhuriyet University, 2011)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, konjenital olarak kayıp olan ikinci küçük azıların cinsiyet ve lokalizasyona göre dağılımı ve prevalansını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Ocak 2000 ile Aralık 2009 yılları arasında Cumhuriyet Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim Dalına başvuran 7753 (4573 kadın, 3180 erkek) hastanın panoramik ve klinik kayıtları üzerinde yürütüldü. Konjenital olarak ikinci küçük azıları eksik olan 52 hasta tespit edildi. Olgular cinsiyet, lokalizasyon, tek ya da çift taraflı meydana gelmesi ve anomali ile ilişkileri yönünden araştırıldı. Bulgular: 7753 panoramik röntgende, 13'ü erkek 39'u kadın olmak üzere toplam 52 olguda, 70 adet ikinci küçük azı dişinin konjenital eksikliği saptandı. İkinci küçük azı diş eksikliği prevalansının kadınlarda erkeklere göre 3 kat, alt çenede üst çeneye göre 4 kat daha fazla olduğu belirlendi. Konjenital bir anomali saptanmadı. Sonuç: Bu çalışmada popülasyonda ikinci küçük azıların doğumsal eksikliğinin prevalansı %0,67 olarak bulundu.