"Alangkah Baik Dengan Adanya Alat Bantu Mengajar": Persepsi Pelajar terhadap Penggunaan FOTOKIT bagi Subjek Kaunter Hadapan - Quah Wei Boon; Roseline Anak Kok (Pejabat Karang Mengarang UPSI, 2020)
Abstrak Artikel ini melaporkan pembangunan "FOTOKIT - Front Office Learning Toolkit," satu alat bantu mengajar yang dibina dengan dua versi (manual dan atas talian dengan menggunakan Google Spreadsheet dan telah ditambahbaik dengan membina sistem tersebut dengan menggunakan laman sesawang yang merangkumi ciri sistem hotel yang mudah bagi memudahkan pelajar belajar dan memahami sistem hotel. Di kolej komuniti, alat bantu mengajar bagi subjek Kaunter Hadapan (Front Office) memang terhad. Dengan adanya FOTOKIT sebagai alat bantu mengajar interaktif, ianya boleh membantu pelajar memahami lebih baik dan memudahkan pelajar membuat praktikal mengenai prosedur penempahan, daftar masuk dan daftar keluar, dan pembayaran bil tetamu. FOTOKIT ini telah digunakan oleh pelajar sewaktu proses pengajaran dan pembelajaran (PdP) bagi modul Kaunter Hadapan untuk pelajar-pelajar semester 3, Program Sijil Operasi Perhotelan. Hasil dapatan terhadap FOTOKIT ini melalui borang soal selidik, didapati ianya dapat bantu pelajar memahami proses pengajaran dan pembelajaran untuk prosedur penempahan, daftar masuk, daftar keluar dan pembayaran bil tetamu. Setelah menggunakan FOTOKIT ini, pelajar memberi komen bahawa FOTOKIT ini sangat membantu, sangat menarik dan memudahkan pelajar mempelajari, memahami dan melakukan amali prosedur penempahan, daftar masuk dan daftar keluar, dan pembayaran bil tetamu. Abstract This article reports the development of "FOTOKIT - Front Office Learning Toolkit", a two-version teaching tool (manual and online using Google Spreadsheets and has been improved by building a system using the Website) that includes simple hotel system features to make it easier for students to learn and understand the hotel system. At community college, the teaching aids for the Front Office subject are limited. With FOTOKIT as an interactive teaching tool, it helps students to understand better and facilitate students' practice of the procedure of reservation, check-in and check-out, and guest billing payments. This FOTOKIT has been used by students during the teaching and learning process (T&L) for the Front Office module for students of 3rd semester, Hotel Operations Certificate Program. From the findings of this FOTOKIT through the questionnaire form, it was found that it helped students understand the teaching and learning process of the procedure of reservation, check-in, check-out and guest billing payments. After using this FOTOKIT, students comment that this FOTOKIT is very helpful, very engaging and easy for students to learn, understand and perform practical the procedure of reservation, check-in and check-out, and guest billing payment.