Sivas'ta 40 yaş üzeri bireylerde ağız mukozası lezyonlarının yaygınlığının değerlendirilmesi - Erdem Kilic; Defne Yeler; Semih Tasveren; Ilker Ozec (Cumhuriyet University, 2011)
Purpose: To evaluate the prevalence of oral mucosal lesions in a population aged 40 years and older in Sivas and to determine the relationship between oral mucosal lesions and age, sex, denture type, length of denture use and denture cleaning methods. Material and Methods: A total 552 subjects (396 male, 156 female) represented the study population. A questionnaire was completed regarding their age, sex, length of denture use, denture cleaning methods and denture satisfaction and a systematic oral examination was done. Results: The oral mucosal lesions observed in this study were as follows: fissured tongue 7.9%, hairy tongue 23%, leukoplakia 3.3%, cigarette associated melanosis 9%, angular chelitis 0.4%, fibroepithelial polyp 3,3%, lichen planus 1.8%, frictional keratosis 7.8%, aphtous ulcer 2.9%, geographic tongue 1.2%, nicotine stomatitis 0.7%, prosthetic stomatitis 5.6%, epulis fissuratum 2.5% and flabby ridge 7.9%. The prevalences of hairy tongue and leukoplakia were found to be statistically significant in smokers (p<0.05). The prevalence of denture stomatitis was significantly higher in females than males; and the longer the denture use the higher prevalance of denture stomatitis was observed (p<0.05). Conclusions: Our results suggest that people over 40 years of age should be informed that smoking habit, unappropriate denture use and poor oral hygiene will increase the formation of oral mucosal lesions, especially leukoplakia and hairy tongue.   ÖZET Amaç: Sivas'ta yaşayan 40 yaş ve üzeri bireylerde ağız mukozası lezyonlarının yaygınlığını belirlemek ve bu lezyonların yaş, cinsiyet, sigara kullanımı, protez kullanım süresi, protez hijyen alışkanlıkları gibi unsurlar ile arasındaki bağlantıyı tespit etmektir. Gereç ve yöntem: Toplam 552 (396 erkek, 156 kadın) birey çalışmaya dahil edilmiştir. Bu bireylere yaş, cinsiyet, protez kullanım süresi, protez hijyen alışkanlıkları ve protez memnuniyeti konusunda bir anket uygulandıktan sonra sistematik olarak ağız muayeneleri yapılmıştır. Bulgular: Ağız mukozası lezyonlarından fissürlü dil % 7.9, kıllı dil % 23, lökoplaki % 3.3, sigara içimine bağlı olarak oluşan melanozis % 9, angular şelitis % 0.4, fibroepiteliyal polip % 3.3, liken planus % 1.8, friksiyonel keratozis % 7.8, aftöz ülser % 2.9, coğrafik dil % 1.2, nikotin stomatitis % 0.7, protez stomatiti % 5.6, epulis fissuratum % 2.5 ve mesnetsiz kret % 7.9 oranında tespit edilmiştir. Sigara içen bireylerde tespit edilen lökoplaki ve kıllı dil görülme oranının içmeyenlere göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde farklı olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Bayanlarda protez stomatiti görülme oranının erkeklere göre belirgin olarak farklı olduğu ve protez kullanım süresi uzadıkça protez stomatiti görülme oranının arttığı tespit edilmiştir. (p<0.05). Sonuç: Elde edilen sonuçlar, sigara alışkanlığının, protezi uygun şekilde kullanmamanın ve oral hijyenin kötü olmasının ağız mukozası lezyonlarının oluşumu üzerine etkisi konusunda bireylerin bilgilendirilmelerinin gerekli olduğunu göstermektedir. Anahtar Sözcükler: Ağız epidemiyolojisi, ağız patolojisi, ağız mukozal lezyonları